Вода для гурманів. Очищення Води для Приготування Смачної Кави
clock Пн-Нд: 10:00-20:00 Без вихідних

viber097 7 900 500
viber098 0 900 700Замовити дзвінок

Вода для гурманів

Українці - нація гурманів. Ми знаємо толк не тільки в їжі, але і в закладах. У серпні експерти ресторанного бізнесу нарешті помітили тенденцію зростання відвідуваності після 1,5 років стагнації. Хто ж виграє битву за клієнта, і які споживчі цінності з'являться в 2015 році?

У постмайданний період стали розвиватися такі тренди, як раціональне споживання і диференціація на рівні концепції закладу і персоналу. Любителі харчування поза домом переключилися на менш дорогі ресторани і кафе, а гурмани стали більш вимогливими до сервісу, складу і дизайну страв і загальній атмосфері. Перед рестораторами постало завдання зниження витрат, утримання постійної аудиторії і розробки нових торгових переваг.

Конкуренція особливо гостро відчувається серед кав'ярень - цей ринок близький до насичення. У той же час зростає попит на якісну каву, який пропонують лише деякі заклади.

Гастроспеціалісти пророкують, що в найближчі кілька років Україну накриє третя кавова хвиля, для якої характерні:

• перехід на зерно від кращих фермерських господарств світу;

• власний цех обсмажування;

• вода, відповідна за складом світовим стандартам.

Єдиний стандарт якості води для кави і чаю існує в Америці - країні, де у кожної професійної групи є своя спеціалізована громадська організація. Цей стандарт розроблений Американською асоціацією фахівців з кави (скорочено SCAA) на базі багаторічних досліджень споживчих переваг. Згідно з його нормативам, кращою є вода з невисокою мінералізацією і залишкової жорсткістю, нейтральним рН (таблиця 1). Таких джерел в природі майже немає, тому шанс пробурити свердловину, з якої піде вода з ідеальним складом, прагне до нуля.

Яка ж вода в найбільшою мірою відповідає світовим стандартам? Для отримання відповіді на це питання редакція звернулася до спеціалізованої лабораторії з проханням визначити показники якості водопровідної води і підготовленої на установках зворотного осмосу і Na-катіонування. Результати визначення (таблиця 1), показали, що якщо все ж хочеться потрапити в рекомендовані межі, то єдиний вихід - очищати воду зворотним осмосом і ремінералізовувати.

Таблиця 1. Стандарти SCAA і характеристики зразків води, підготовлених різними методами

1 - пермеат зворотного осмосу, 2 - пермеат зворотного осмосу після реминерализации, 3 - вода, пом'якшена методом Na-катіонування, 4 - водопровідна вода.

У цьому матеріалі ми розповімо про те, як фільтри з можливістю автоматичної настройки для коригування складу і контролю якості води здатні створити нове конкурентну перевагу і знизити витрати кафе і ресторанів. Для цього ми звернулися за коментарями до закладів, в яких використовуються саме такі фільтри.

Наскільки розвинена культура приготування кави в Україні? Яку воду найчастіше використовують у вітчизняних закладах і чому?

Павло Полторакін:

«Кавова культура в нашій столиці розвивається дуже і дуже швидкими темпами. За останній рік в Києві відкрилося більше 20 закладів з свіжообсмаженою кавою. На жаль, не всі заклади розуміють, яку важливу роль відіграє вода в їх напої. На сьогоднішній день я можу назвати 57 місць, де дбають про якість води так само серйозно, як і ми. Чому так мало? Мені здається, що на це є двепрічіни: перша - це те, що не у всіх кав'ярень є фінансова можливість зробити собі дійсно якісну воду. І друга - те, що багато хто просто не розуміють, наскільки важлива вода для кінцевого продукту».

Якою має бути вода для приготування смачної кави?

Павло Полторакіна:

«Існують норми, якою має бути вода для приготування ідеальної чашки кави. Ці стандарти прописані SCAA (Specialty Coffee Association of America), організацією, яка займається вивченням кави і просуванням кавовій культури по всьому світу. На останньому кавовому чемпіонаті в Швеції багато барист дуже скрупульозно підійшли до вибору води. Це не дивно, адже на 90% чашка кави складається саме з цього продукту. Наприклад, переможець Brewer's Cup (один з видів чемпіонату), норвежець OddSteinar Tollefsen використовував воду з природного джерела з західного узбережжя Норвегії, дуже м'яку і з низьким вмістом мінералів. Це говорить нам про те, що під кожну каву варто підбирати свої, особливі параметри води, якщо Ви дійсно хочете добитися ідеальної чашки кави».

Надя Перевізник:

«Ми - невеликий авторський кафебар на 50 посадочних місць. Днем працюємо як кафе, ввечері - як коктейльний бар.

Ми намагалися, щоб вода для кави відповідала стандартам SCAA, прийнятим в індустрії. Ми дізналися про них на етапі монтажу та запуску кавовій станції - наші постачальники кави (Julius Meinl - амбасадор віденської кавовій культури) і їх фахівці працювали при установці фільтра, щоб отримати «кавову» воду. Результатом - смаком - задоволені і вони, і наші гості».

Яку перевагу дає професійний фільтр для води?

Павло Полторакіна:

«Ми зупинили свій вибір саме на Ecosoft RObust з кількох причин:

а) можливість чіткої настройки параметрів води під наші стандарти;

б) велика пропускна здатність фільтрів. Майже 1500 літрів води в день;

в) стабільність. Чиста вода завжди в наявності;

г) унікальні властивості води.

Надя Перевізник:

«Ми встановили спеціальний фільтр для води, так як займаємося розвитком «культури пиття» в цілому і не уявляємо собі якісного закладу без опції «стакан води безкоштовно». Тому одна з перших фраз наших офіціантів «Може, стакан води?» Гостями випивається в середньому 500700 літрів води на місяць (кава, лимонади, просто вода). Також у нас проходять постійні дегустації міцного алкоголю, які немислимі без великої кількості саме простої води. Мені складно уявити життя закладу подібного типу без «безлімітної води». У той же час собівартість 1л свіжої фільтрованої води становить приблизно 21 копійку в порівнянні із середніми 3 гривнями за 1 літр бутильованої води. У підсумку ми отримуємо результат, слабо помітний у витратах місяця, але вплив якого дуже відбивається на результатах бізнесу - лояльності гостей».

Таблиця 2. Показники якості води, очищеної за допомогою RObust

* Значення може варіюватися в зазначеному діапазоні в залежності від якості вихідної води

Ми живемо в цікавий період, коли потреба в позитивних емоціях і складна ситуація в країні народжують новий споживчий досвід. Динамічні українські компанії отримують поштовх для розвитку власної галузі. Ecosoft винаходить професійні системи і розвиває культуру споживання чистої води. А свіжа фільтрована вода стає сильною перевагою кафе і ресторанів.

Коментар виробника фільтрів - компанії Ecosoft:

Система очищення RObust призначена для отримання високоякісної питної води і являє собою ідеальне рішення для водопостачання кафе і ресторанів. При розробці системи наші фахівці керувалися двома вимогами до якості очищеної води. В першу чергу, очищена вода повинна характеризуватися низьким вмістом розчинених солей, зокрема солей жорсткості (кальцію і магнію). Всім відомо, що при нагріванні солі жорсткості утворюють накип і тим самим становлять небезпеку для нагрівальних елементів кавоварок. Разом з тим, використання води з дуже бідним мінеральним складом погано позначається на процесі заварювання кави і чаю, в результаті чого смак і колір напоїв виходить менш яскравим і насиченим. Отже, в ідеалі очищена вода повинна мати збалансований склад, оптимальним для задоволення зазначеним вимогам. Як показали дослідження (див. Таблицю), вода, очищена за допомогою системи RObust, цим вимогам повністю відповідає. Її мінеральний склад є абсолютно безпечним для дорогого кавового обладнання та достатнім для ефективного і правильного заварювання гарячих напоїв. Таким чином, система RObust - це не тільки гарантований захист і довговічність ваших кавоварок, але і завжди смачні і ароматні напої в ваших кав'ярнях.



 

Головна